Smart specialisering och regionala styrkeområden
Östergötlands tre regionala styrkeområden bygger på världsledande forskning hos Linköpings universitet och den starka tillväxtpotential som finns i näringslivet.
Smart specialisering innebär att identifiera och arbete med regionala styrkeområden där en region, i relation till andra regioner, är konkurrenskraftig med stor kompetens inom akademi, näringsliv och det offentliga.
Östergötlands regionala styrkeområden är kompetensområden som kan skapa extraordinära förutsättningar för tillväxt både inom respektive styrkeområde och genom korsbefruktning med regionens starka branscher och företag.
Östergötlands tre regionala styrkeområden
- Visuell intelligens och sammankopplade teknologier
- Innovativa material och produktionsmetoder
- Hållbara systemlösningar och miljöteknik
Styrkeområdena bidrar till
- Fler och starkare företag
- Innovationer i både nya och befintliga branscher
- Omställningen till en hållbart utveckling
Samarbeten mellan näringslivsfrämjare, akademi, kommuner, myndigheter, företag och civilsamhället – med koppling till dessa regionala styrkor – är en framgångsfaktor för Östergötlands utveckling.
Färdplaner för utveckling
För vart och ett av de tre styrkeområdena finns färdplaner som beskriver mål och planerade insatser under de kommande åren. Dessa färdplaner utgör ett verktyg för att samordna, fokusera och följa upp insatser som stärker områdena.
Regional samverkan och kraftsamlingar
För att möta samhällsutmaningar krävs samarbete över gränser. Därför har Region Östergötland identifierat fyra kraftsamlingar där samverkan sker i Östra Mellansverige. Dessa kraftsamlingar bygger på gemensamma styrkor och möjligheter i regionerna och syftar till att öka innovationstakten och resurseffektiviteten.
Utöver detta har Region Östergötland också lyft fram civila och militära synergier som ett område för kraftsamling. Regionen har därför finansierat etableringen av en regional samverkansarena:
Defense Hub Sweden Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad